Νομίζω πως τις ουσιαστικότερες αλλαγές μπορεί να τις κάνει η Γυναίκα. Κάθε τι σημαντικό, καινούργιο, δημιουργικό, προέρχεται από τη Θηλυκή Αρχή, που ενυπάρχει στον κάθε άνθρωπο, είτε έχει γεννηθεί άνδρας, είτε γυναίκα.
Ίσως είναι πιο εύκολο (αν και αυτό δεν αποτελεί κανόνα) η γυναίκα να συνδεθεί με τη Θηλυκή Αρχή μέσα της. Αυτές οι Γυναίκες έχουν αισθανθεί το μεγαλύτερο βάρος ευθύνης, τη μεγαλύτερη θλίψη για τη συνεχιζόμενη άγνοια που εκφράζεται ως επιθετικότητα και ως καταπίεση. Αυτές οι Γυναίκες είναι οι ηρωίδες της Ισορροπίας του κόσμου μας, που συγκρατούν τις δυνάμεις της αυτοκαταστροφής, αντλώντας υπεράνθρωπες δυνάμεις από μέσα τους.
Συχνά παρεξηγούνται, πολεμούνται, ενώ αυτές συνεχίζουν σιωπηλά και ταπεινά το έργο της Καρδιάς τους. Φροντίζουν με ευλάβεια την Εστία, προσφέρουν φροντίδα στα Παιδιά τους, τιμούν το (αληθινό) Αρσενικό με αφοσίωση και θαυμασμό. Αποτελούν το πραγματικό στήριγμα-τροφοδοσία της οικογένειας της Ανθρωπότητας, περιμένοντας καρτερικά την ανεξαρτησία και την ένωσή της ταυτόχρονα.
Λειτουργούν πίσω από ρόλους που επιλέγουν, για να συμβάλουν, μέσα από αυτό που είναι η καθεμιά, στον ύψιστο σκοπό της Ολότητας. Παραμένουν κρυμμένες από τις μάζες, καθώς το σύστημα των αισθήσεων και της λήθης θεοποιεί ή δαιμονοποιεί με την ίδια ευκολία της άγνοιας τις μάσκες, αγνοώντας την ουσία.
Είναι ταυτόχρονα αγνές, μα και αδίστακτες. Θεές και δαίμονες όπου παραστεί ανάγκη. Είναι ελεύθερες και ασυμβίβαστες. Η κάθε μία είναι μοναδική, ο κόσμος όλος από μόνη της, γιατί η καρδιά της χτυπά για όλο τον κόσμο. Όμως αναγνωρίζουν και τιμούν η μία την άλλη, γνωρίζοντας ότι είναι πολλές και διαφορετικές εκφράσεις της Μίας. Συνδέονται και επικοινωνούν από το κέντρο της καρδιάς (της διαίσθησης, της ενόρασης, της συμπόνιας, της μαχητικότητας και του μεγαλείου της Ύπαρξης).
Όλες περνάνε από τη σκοτεινή νύχτα της ψυχής, τη μοναξιά και τον κίνδυνο της απομόνωσης και του χαμού στο κατέβασμα στον Άδη. Η κάθε μία, μέσα από τις δικές της δοκιμασίες, ξαναγεννιέται από τις στάχτες της για να εκφράσει τη θεότητα από τα βάθη της ύπαρξής της.
Θα την αναγνώριζες από τον μαγνητισμό της αύρας της, που άλλωστε εκπέμπει φως και άλλοτε συμβολίζει το ίδιο το σκοτάδι. Θα την εντόπιζες από την αγνότητα, μα και από τη σοφία της ψυχής της, από την μαχητικότητα της ασυμβίβαστης καρδιάς της. Οι «τρέλες» της, τα μοναδικά χαρίσματα και χαραχτηριστικά της αποτελούν τα όπλα της.
Μην τα βάλεις μαζί της. Θα σε κατασπαράξει με όποιο τρόπο, μα ίσως δεν θα το καταλάβαινες ότι το έκανε αυτή. Αναγνώρισέ την σαν Μάνα, Ερωμένη, Αδελφή, Σοφή, Σύντροφο, Φίλη. Ειδάλλως, φύγε. Δεν είσαι έτοιμος για να συνυπάρξεις στο μεγαλείο της. Ενδυνάμωσε τον εαυτό σου, απάλλαξέ τον από τα ψεύδη του και τότε θα αντικρίσεις Αυτήν που, αιώνες τώρα, ψάχνεις και περιμένεις στις ψευδαισθήσεις του υλικού κόσμου και του κοινωνικού προγραμματισμού.
Μερικές τέτοιες Γυναίκες, που έρχονται στον δικό μου νου και κρατάω στην καρδιά μου, θέλω να τιμήσω εδώ, σε αυτή τη μικρή αφιέρωση στη Γυναίκα. Αυτές που έχω ξεχάσει (προσωρινά), θα τις προσθέσω στη συνέχεια γιατί όλες, η κάθε μία τους είναι σημαντικές για μένα. Χωρίς σειρά κατάταξης γιατί όλες είναι για μένα ίσες και μοναδικές:
Barbara Streisand
Μαλβίνα Κάραλη
Princess Diana
Μελίνα Μερκούρη (όχι για τους γνωστούς λόγους)
Θα συμφωνησω σε γεννικες γραμμες με τα λεγομενα σου!Τις τρεις πρωτες που αναφερεις στο τελος δεν τις γνωριζω και δεν εκφερω γνωμη.Για την τελευταια την πασοκα εχω πολλες αμφιβολιες!
ΑπάντησηΔιαγραφήύμνος για την θυλική ενέργεια.Συμφωνώ μαζί σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΚΑΜΠΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκολουθώντας τη φιλοσοφία του κειμένου θα συμφωνήσω ότι πρόκειται για έναν ύμνο με επίκεντρο τη γυναίκα και τη γενικότερη παρουσία αλλά και το ρόλο της στη ζωή με την ευρύτερη έννοια του όρου. Για πολλές όμως είναι εν δυνάμει γνωρίσματα, ευκταία διαδικασία. Εξ άλλου για να μπορούμε να αναφερθούμε σε συγκεκριμένες γυναικείες παρουσίες - όπως αυτές στις οποίες εστιάζεις αλλά και σε κάποιες αν θέλεις εκατοντάδες ακόμη αποδεικνύει ότι είναι ίσως η εξαίρεση του κανόνα.Υπάρχουν πολλές άλλες που δεν δικαιολογούν την παρουσία τους..... και δεν συνδέονται με τη θηλυκή αρχή. Με αυτές τις επισημάνσεις μου μη φανταστείτε ότι έχετε έναν που στρέφεται ενάντια στη γυναίκα. Πολλά στοιχεία τα επικροτώ κάποια άλλα τα επισημαίνω και είμαι έτοιμος για διάλογο με επιχειρηματολογία που μπορεί να με κάνει να διαφοροποιήσω απόψεις μου.......
Η επιχειρηματολογία παρόλα αυτά, στηρίζεται σε απόψεις και πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας τη λειτουργία της "πειθούς", κάτι που αποφεύγω, γνωρίζοντας ότι είναι άλλη μια παγίδα του νου. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ουσία του θέματος δεν είναι να κρίνουμε τις γυναίκες γύρω μας, ούτε καν να αποδεχτεί κανείς τα πρότυπα γυναικών που αναφέρω... που κατά καιρούς αυξάνονται ή και αλλάζουν. Η ουσία είναι να βρούμε τη Θηλυκή και την Αρσενική Αρχή μεσα μας ο καθένας μας, ισορροπώντας τον εαυτό μας και εν τέλει, τιμώντας το φύλο που υπηρετούμε εν ζωή.
Ευχαριστώ για το σχόλιο.