Σελίδες

19 Μαρ 2012

Ευγνωμοσύνη



Αν δεν ξεκινάμε τη μέρα μας με ευγνωμοσύνη, είναι σαν να μην ξεκινάμε καθόλου, απλά συνεχίζουμε από εκεί που ο επιφανειακός νους σταμάτησε, την προηγούμενη μέρα.

Ευγνωμοσύνη δεν είναι η συνήθης πρακτική, να βρίσκουμε εκείνα τα πράγματα που είμαστε, διαθέτουμε και έχουμε καταφέρει ώστε να αισθανόμαστε ευγνώμονες. Αυτή η τακτική αποκλείει πολλά αντίθετα που το εγώ χρησιμοποιεί εναντίον μας. Η πραγματική ευγνωμοσύνη είναι περιεκτική, περιλαμβάνει τα πάντα, αποκλείοντας τίποτα.

Όλα όσα βιώνουμε είναι αφθονία, με βάσει τον νόμο της αγάπης, που στην πραγματικότητα δηλώνει ότι τα πάντα γίνονται ΓΙΑ εμάς και ΑΠΟ εμάς, όχι εναντίον μας ή από κάποιον άλλον. Το να είμαστε ευγνώμων για όλα, μας βοηθά να βγούμε από τον νου που διαχωρίζει και απομονώνει, περιορίζοντας την αντίληψη μας.

Ο επιφανειακός νους επίσης, χρησιμοποιεί την ευγνωμοσύνη για να κρύβει όλα όσα φοβάται να βλέπει - μια κατάσταση στην οποία πολλοί υποστηρικτές της θετικής σκέψης παγιδεύονται. Όντας πρόθυμοι να αντιληφθούμε πού και με ποιο τρόπο έχουμε επιτρέψει την έλλειψη να εισχωρήσει στη ζωή μας, γινόμαστε υπεύθυνοι. Είμαστε πρόθυμοι να αναγνωρίσουμε και να διαλύσουμε οποιεσδήποτε περιοριστικές πεποιθήσεις μας παγιδεύουν και μας περιορίζουν σε μια διεστραμμένη όψη της πραγματικότητας που βιώνουμε. 

3 σχόλια:

  1. Λίγο πριν διαβάσω τη δημοσίευσή σου, ήρθε ο δεκάχρονος γιος μου και με ρώτησε αν το half σημαίνει μίσος. Εγώ απάντησα αμέσως ότι σημαίνει μισός και εκείνος επέμεινε και μου έδειξε ότι έγραφε το λεξιλόγιο του βιβλίου του, όπου σαν αναλαμπή είδα ξεκάθαρα half = μισός = μίσος. Ο διαχωρισμός, το να είσαι μισός, φαίρνει μίσος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι ομορφη λεξη και ποσο εμεις οι νεοι να το πω εχουμε χασει το νοημα της και εχουμε χαθει στο συγχρονο κικεωνα της εποχης που το μονο που κανει ειναι να μας κανει αχαριστους, εντελλως εγωιστες και αυτη ειναι μια εικονα που απεχει μιλια απο την ευγνωμοσυνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ και τις δυο για την προσφορά σας.

    Ναι, χρειάζεται θάρρος να προχωράμε ολόκληροι και έχουμε εκπαιδευτεί να προχωράμε μισοί. Η ευγνωμοσύνη είναι μια έννοια που πίσω της κρύβεται ένας άλλος, διαφορετικός κόσμος που τώρα αρχίζει να προβάλλεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή