Σελίδες

31 Δεκ 2009

Θέλω να θυμάμαι…




Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, οι πιο αισιόδοξοι από μας βγάζουμε τα μπλοκάκια και γράφουμε λίστες με νέους προγραμματισμούς και υποσχέσεις προς τον εαυτό μας για τη νέα χρονιά. Οι πιο απαισιόδοξοι, έχουμε παραιτηθεί από αυτή την «παιδική» λειτουργία, εξακολουθώντας όμως να ελπίζουμε στην αλλαγή, περιμένοντας να έρθει σαν «από μηχανής θεός» ή από τους άλλους.

Αργά ή γρήγορα, και οι μεν και οι δε, απογοητευόμαστε και γυρνάμε πίσω στις «παλιές καλές συνήθειες» που μας εξασφαλίζουν το γνώριμο, με την προσδοκία και την ελπίδα ότι την επόμενη φορά, την επόμενη χρονιά - υπό άλλες συνθήκες - τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Ο συμβολισμός της πρώτης μέρας του χρόνου, ως ευκαιρία για μια νέα αρχή, αξίζει μόνο ως συμβολισμός. Ουσιαστικά καμία μέρα δεν διαφέρει από την άλλη. Η κάθε στιγμή μπορεί να σημαίνει μια νέα αρχή και αυτή είναι μια επιλογή που πάντα έχουμε.

Με αυτές τις σκέψεις, λέω να φτιάξω μια διαφορετική «λίστα» φέτος, που θα έχει νόημα και ουσία κάθε μέρα του χρόνου, ανεξάρτητα από τους όποιους (κατά τα άλλα θεμιτούς) εξωτερικούς στόχους ή τις προσωρινές επιθυμίες μου.

Θέλω να θυμάμαι:


… ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από μένα. Υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει χωρίς εμένα. Όμως μια συγκεκριμένη θέση ανήκει αποκλειστικά και μοναδικά σε μένα, που μόνο εγώ μπορώ να καλύψω. Αυτό είναι το μοναδικό χρέος μου και το εκπληρώνω αποκαλύπτοντας τον Εαυτό μου καθημερινά, όχι ακολουθώντας ή μιμούμενη άλλους.

… ότι το μέλλον, η ελπίδα, η προσδοκία είναι αβέβαιες υποσχετικές. Η δύναμη μου βρίσκεται στο παρόν (ο μόνος χρόνος που υπάρχει πραγματικά), στον οποίο έχω την ευθύνη και την επιλογή της δράσης.

… ότι η αντίληψη μου επηρεάζεται από την ορατότητα μου. Αυτό που βλέπω είναι αυτό που επιλέγω με τη σκέψη μου και αναγνωρίζω ως πεδίο όρασης μου. Το εξωτερικό είναι προβολή αυτού που υπάρχει ήδη μέσα μου.

… ότι αυτά που πρέπει να αλλάξω είναι ειδικά όσα πιστεύω ότι δεν χρειάζονται αλλαγή.

… να εντοπίζω την ενοχή γιατί αυτή με ακινητοποιεί. Δεν προχωρώ όταν δεν συγχωρώ και δεν συγχωρώ ό,τι δεν κατανοώ.

… ότι το παρελθόν παύει να υπάρχει μόνο όταν αποφασίζω να το απελευθερώσω συναισθηματικά, όχι όταν το καταπιέζω ή όταν φοβάμαι να το αντικρίζω αντικειμενικά.

… ότι η θυματοποίηση και η αυτοθυσία δεν είναι αρετές.

… ότι οι βίαιοι, επιθετικοί άνθρωποι είναι φοβισμένοι άνθρωποι.

… ότι όταν φοβάμαι δεν αγαπώ, όταν πιστεύω στην έλλειψη δεν μπορώ να δίνω και όταν αγνοώ την ουσία μου, υπηρετώ το εγώ.

… ότι θερίζω αυτά που σπέρνω. Η άγνοια αυτής της αλήθειας δεν εμποδίζει την εφαρμογή της, απλά με κρατά στο σκοτάδι και στην επανάληψη. .

… ότι η ελευθερία που αναζητώ στον κόσμο βρίσκεται μόνο στην ελευθερία από τα δεσμά του εγώ, που εγώ η ίδια έχω δημιουργήσει.

… ότι ο καθένας – και ιδιαίτερα τα παιδιά μου – έχουν επιλέξει το δικό τους μονοπάτι, το οποίο δεν μπορώ να κρίνω, να εμποδίσω, να υποδείξω ή να αλλάξω. Μπορώ μόνο να προσφέρω τα εφόδια που θα βοηθήσουν και θα συντροφεύσουν το κάθε παιδί στο δρόμο της επιστροφής του.

… ότι κάθε φορά που θυμώνω, φοβάμαι ότι θα χάσω τον έλεγχο, φοβάμαι να μετακινηθώ προς το άγνωστο, φοβάμαι να ρισκάρω.

… ότι τα εμπόδια, οι αποτυχίες και τα λάθη είναι μόνο ευκαιρίες που με διδάσκουν. Δεν έχουν καμία άλλη αξία πέρα από αυτήν. .

… ότι η πρόθεση μου έχει δημιουργική δύναμη. Παρατηρώντας ό,τι δημιουργώ, μπορώ να βλέπω την πραγματική πρόθεση μου (η οποία παραμένει κρυμμένη μόνο αν το επιλέγω).

… ότι επιλέγω να κοιμάμαι και να ονειρεύομαι πιστεύοντας ότι το όνειρο είναι η αντικειμενική πραγματικότητα. Το ξύπνημα είναι αδιαπραγμάτευτο. Επιλέγω μόνο το χρόνο που θα ξυπνήσω.

… ότι δεν υπάρχουν τυχαία γεγονότα. Υπάρχει μόνο η δική μου περιορισμένη αντίληψη που εμποδίζει την παραδοχή της σοφίας της Συνδετικής Ενέργειας.

… ότι η ενότητα, η ειρήνη, η αγάπη είναι εσωτερικές καταστάσεις που εκδηλώνονται εξωτερικά. Μπορώ να δώσω μόνο αυτά που κατέχω.

… ότι τίποτα που ανήκει σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να είναι σταθερό, αναλλοίωτο και άφθαρτο. Η γέννηση και ο θάνατος είναι διαδικασίες της ζωής με μοναδικό σκοπό τη μάθηση.

… ότι σε ό,τι προσκολλούμαι πρέπει να το χάσω, ό,τι έχω ανάγκη αποδεικνύεται ψεύτικο και ότι φοβάμαι το έλκω – όχι ως τιμωρία αλλά ως ευκαιρία απελευθέρωσης από τα δεσμά της κυριαρχίας του εγώ.

… ότι έχω χρέος ν’ αρνούμαι οτιδήποτε (πεποίθηση, κατάσταση) που μπορεί να με βλάψει. Η καλύτερη άμυνα δεν είναι η επίθεση της θέσης του άλλου αλλά η υπεράσπιση της αλήθειας.

… ότι κάθε επιθυμητή αλλαγή συμβαίνει μόνο στο επίπεδο του νου που είναι ο δημιουργός της πραγματικότητας μου. Καμία εξωτερική προσπάθεια ή αλλαγή δεν διαρκεί.

… ότι πρέπει να γίνω η αλλαγή που θέλω να δω (στον κόσμο, στους άλλους). Το συλλογικό ακολουθεί αναπόφευκτα το ατομικό.

… ότι η αλήθεια δεν χρειάζεται προσπάθεια, η αγάπη δεν απαιτεί αυτοθυσία, η ειρήνη δεν επιτυγχάνεται με τη βία. Η αλήθεια αποκαλύπτεται ότι φανερώνεται το ψέμα, η αγάπη εκδηλώνεται όταν εξαφανίζεται ο φόβος, η ειρήνη επικρατεί με την Ένωση.

… ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι μόνο μέσα μου. Όταν εμπιστεύομαι τον Εαυτό μου, τότε μπορώ να εμπιστεύομαι όλους τους ανθρώπους αλλά όχι όλα τα λόγια τους, όλες τις συμπεριφορές τους και όλες τις πράξεις τους.

… ότι μόνο το φως διώχνει το σκοτάδι. Δεν αποδυναμώνω τον εαυτό μου πολεμώντας με σκιές και φαντάσματα.

… ότι κάθε φορά που επιλέγω να μη θυμάμαι, επιλέγω να βυθίζομαι στο όνειρο που ονομάζω πραγματικότητα, αλλά είναι μόνο η δική μου υποκειμενική πραγματικότητα.

… να είμαι ευγνώμων για όλα όσα έχω και είμαι – είναι πάντα πολύ περισσότερα από αυτά που δεν έχω και πιστεύω πως δεν είμαι.


2 σχόλια:

  1. καλη χρονια
    πάντα τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "χρονιά" για μένα έχει την έννοια της μέρας. Σε μια μέρα περιλαμβάνεται ολόκληρη η χρονιά, ο χρόνος όλος.

    "Μόνο" αυτό μπορώ να αντιληφθώ ούτως ή άλλως. Η συνηθισμένη έννοια "χρονιά" παραμένει αόριστη, γενική, άρα ανούσια.

    Αλλά και το "καλή" έχει άλλη έννοια:

    Κάθε μέρα είναι "καλή" γιατί μέσα της κρύβει όλα όσα χρειαζόμαστε, όλα όσα είμαστε, τους στόχους, τις επιθυμίες, αυτά που πρέπει να μάθουμε, όλη την ουσία της ύπαρξης μας.

    Τι άλλο να ευχηθώ όταν όλα είναι ήδη εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή